天平家园 鹤翔航头 朱家角 古镇泗泾 今日九星 宝山社区 璀璨徐家汇 定海家园 科瑞物业 湖南社区 健康枫林 今日虹梅 今日练塘 龙华社区 曲阳社区 庙行之声 北站社区 江桥报 太平家园 嘉兴天地 美丽顾村 和谐盈浦 金泽报道 康健社区 走进广中 川北印象 重固家园 今日佘山 永丰社情 友谊社区
关闭
新民网移动客户端点击或扫描下载
您现在的位置:首页 > 上海闲话 > 老里八早 > 正文

一分洋钿喫大菜

2014-09-19 14:01
来源:新民晚报        新民网编辑:田诗雍    作者:郑菁深T | T 字号: 打印 参与评论(0)

  画 / 桑麟康

  文/郑菁深

  想起小辰光个零食真是多得勿得了,啥个盐浸花菜咖辣菜、桃板杏脯,啥个话梅盐浸枣、白糖梅子山楂片,等等,等等,侪是一分两分孩童个闲食。我清清爽爽记得,我屋里马路对面弄堂口有个小贩,支起一只打开个木箱子,里面侪是一摊摊零食。小贩是个胡子拉茬个小老头(其实或许勿老),静静个坐辣海,也勿叫喊。只要天勿落雨,伊总是勿声勿响个坐拉,偶尔从口袋里摸出存下个半支烟,点上火,呆呆个抽着。迭个是上世纪五十年代个小风景,现在辣末生头想起来真有点感慨,日脚过得真是快。

  讲到零食,我还想起一个叫卖零食个小贩,就是“一分洋钿喫大菜”。迭个是小贩推仔四只轮盘个小车子,上面摆着一只烧旺个煤球炉,炉子上一只大砂锅,里面放着切成一小块一小块个肺头、夹干之类个猪下水(迭个辰光猪肺、夹肝一般人家是勿喫个,像鸡鸭肚肠一样,只是辣饮食店用来做鸡鸭血汤),锅里汤汁烧得红腻腻个。大多数是下半日,小贩个车子穿街过巷,一边高声叫着:“一分洋钿喫大菜——”声音中浓浓个肉香辣小贩身后散溢开来,倒是蛮诱人脾胃个。搿歇辰光两三个男小囡禁勿起肉香个诱惑,跟辣小推车后头,从裤袋里摸出一分两分,嘴巴里叫着:来,喫大菜。乃末小贩停下来,用竹签挑起一块肺头或者夹肝,交到小囡手里。有个小囡一口放进嘴里大嚼,油水从嘴角流下来,滴辣衣裳浪,用袖子管揩揩:“好喫,鲜得来——”;有个勿舍得一口报销,咬一口嗒嗒滋味。小囡红扑扑个面孔笑得像一朵花。凭良心讲,当年也呒没人讲迭个是勿卫生个。物事汏得清爽,水烧得开,想来事体勿大。

  老底仔小囡袋袋里向铜钿勿多,喫根棒冰四分算是奢侈哉,非到大热天爷娘才舍得买根棒冰拨小囡喫,更覅想经常喫生梨、苹果、香蕉了。所以一分两分个闲食最多,除了上面讲个还有糖果蜜饯,啥个香草橄榄、敲扁橄榄、咸橄榄等等。不过“一分洋钿喫大菜”拨我印象顶深,老实讲我是否喫过,因为年代忒长远,实在记勿得了。总而言之,埃歇辰光个小街弄堂里个零食数勿胜数,赤豆糖粥、油煎臭豆腐干、炒白果、油豆腐线粉汤、奶油白糖鸡蛋片、珍珠米【玉米】、沙角菱——搿些小贩老老实实、兢兢业业,赚个侪是辛苦钿,叫人感动。当然,“一分洋钿喫大菜”,也许能够看见、想起个老上海勿多,讲出来拨大家凑凑趣。

新民网茶馆由新民网出品
微信号:newteahouse
无节操、有道理
最麻辣,最有趣的时事脱口秀!
你今天脑补了吗?

新民网事由新民网出品
微信号:xinminwangshi
突发事、新鲜事、有趣事
感人事、烦心事等你来爆料!
扫一扫,关注有礼!

侬好上海由新民网出品
微信号:helloshanghai2013
吃喝玩乐、上海故事、同城活动
每天热爱上海多一点
加入小侬家族就对啦!

(新民网编辑:田诗雍)
今日热点

发布评论

评分:
 /  人已评
>>已有条评论

您还能输入140

查看网站地图

您还未登录
用户名:
密    码:
下次自动登录    找回密码
没有账号?    立即注册
新民网友:
评论成功

评论成功,谢谢参与!

点“看微博”查看您的上海滩微博

   

评论成功

评论成功,谢谢参与!